Henric Axéll

lördag, oktober 07, 2006




Moderate recycling?

Ur vår moderna historias mörka vrår har nu två gammelmoderater plockats fram i ljuset. Beatrice Ask och Carl Bildt, två av dem som såg till att rasera den svenska ekonomin och skapa den skyhöga arbetslöshet som vi fortfarande dras med, har blivit ministrar in i den nya regeringen. Samma Bildt som visade sig ytterligt inkompetent när det gällde de svenska statsfinanserna 1991-1994 ska nu få sköta om Sveriges förhållande till resten av världen. Samma Bildt som hyllade NATO:s bombningar på Balkan ska nu vara Sveriges röst i världen.
Och samma Ask som 1991-1994 luckrade upp den svenska skolans jämlikhetsprinciper ska nu bli ansvarig för lag och ordning i vårt land.
Och samma Ask och Bildt som 1991-1994 samarbetade med Ny Demokrati, ett parti som inte alls saknar likheter med Sverigedmokraterna.

Visst är jag för återvinning, men jag skulle hellre se att Reinfeldt valde att fullfölja sin moderniseringskampanj istället för att återanvända gamla högerspöken från det tidiga 90-talets nyliberala och främlingsfientliga etablissemang. Jag hoppas bara att min kamrat har rätt i sin analys: justitieministrar och utrikesministrar är de som oftast får avgå.

Vem vet, kanske spricker även högerspöken när de dras ut i ljuset?