Henric Axéll

lördag, maj 13, 2006


The (international) Youth House Conspiracy?

Den före detta Nybroskolan i Eskilstuna inrymde tills för 5-6 år sedan ett Ungdomens Hus. Men det fick flytta ut, eftersom huset var i så dåligt skick och att det, som det hette, var på väg ner i ån. Det var inte rimligt at renovera det, tyckte ansvariga politiker och tjänstemän. Ungdomens Hus blev istället ett litet ungdomskafé i mycket trånga, redan utdömda lokaler. Tillfälligt, sa ansvariga politiker och tjänstemän.

Idag är Ungdomskafét fortfarande inhyst i "Gulan" som det kallades när jag gick i gymnasiet, och Nybroskolan är nyreoverad och fin. Vad händer med Ungdomens Hus? Ansvariga politiker och tjänstemän ville öppna ett Ungdomens Hus i delar av den snart nedlagda brandstationen. Tillfälligt det också, men i alla fall. Men sedan kom ansvariga politiker och tjänstemän på att Studenternas Hus vore lämpligt, särskilt med tanke på det centrala läget. Det är dock beroende av att studentkåren flyttar till en ny byggnad inne på högskoleområdet, vilket inte lär hända eftersom de boende i området inte vill ha en skränig studentpub bland sina 1700-talsvillor. Då väntar vi, tänker ansvariga politiker och tjänstemän.

Kommunfullmäktige har redan för länge sedan beslutat att ett nytt Ungdomens Hus ska byggas, och också budgeterat för det. Det enda man väntade på var "ett lämpligt hus". Ung Vänster har föreslagit den före detta musikskolan, men där skulle Sörmlands Musik och Teater in. Ung Vänster föreslog då Tunafors fabriker, men det skulle Skanska köpa och bygga bostäder i (vilket det i och för sig inte heller blev nåt av med). Ung Vänster föreslog då gamla socialen, men där ska det bli studentbostäder.

Nu har vi väntat i 6 år (eller egentligen har vi väntat i 20 år på ett permanent hus), men ingenting händer. Ibland, när jag är på mitt mest konspiratoriska humör, får jag för mig att det finns de inom Eskilstunas etablissemang som inte vill ha nåt Ungdomens Hus. Men så kan det väl ändå inte vara?