Henric Axéll: Stöd till nazitidning mångfaldens pris

lördag, april 24, 2010

Stöd till nazitidning mångfaldens pris

Många har upprörts över att nationaldemokraternas tidning har beviljats presstöd. Det är förståeligt eftersom tidningen innehåller starkt kränkande och direkt odemokratiskt material. Det lite märkliga är att det nästan bara är borgerliga tyckare som har uttalat kritik. De har upprörts över att den högerextrema, starkt rasistiska tidningen beviljats miljonbelopp i stöd, men kritiken handlar i själva verket om presstödet i sig. Det är ingen hemlighet att stora delar av borgerligheten vill avskaffa det statliga presstödet. Ganska logiskt egentligen, eftersom så gott som alla de stora tidningarna (och de flesta medelstora) är borgerliga, och överlever utan stöd från staten. Det ligger naturligtvis inte i högerns intresse att släppa fram tidningar och tidskrifter som presenterar en annan världsbild än den liberala.

I första hand handlar det om vänsterpressen. I debatten har både Flamman och Proletären nämnts som problematiska ur demokratisk synvinkel, och det är tydligt att det för många debattörer är betydligt mer angeläget att stoppa tidningar som dessa än obskyra fascisttidningar. Som vanligt har vänsterns representanter lyst med sin frånvaro i de stora medierna.

Nationell idag är en extrem tidning som förmedlar ett extremt partis rasistiska och reaktionära åsikter. Det är tveksamt om den borde vara laglig. Men så länge den är det måste man acceptera att den får presstöd på samma villkor som alla andra tidningar. Det är tyvärr ett pris vi måste vara beredda att betala för att motverka den liberala åsiktshegemonin i svensk media. De borgerliga proffstyckarna försöker använda Nationell idag som en förevändning för att avskaffa presstödet. Om de lyckas blir vi kanske av med de extrema fascisttidningarna, men vi förlorar också de radikala, demokratiska, antifascistiska alternativen till de stora högermedierna.