Henric Axéll

lördag, maj 19, 2007

The Hjärndöd Generation?

KDU hakar på CUFs och Federleys ohämmade attacker mot facket och mot arbetarnas rättigheter. På sektens hemsida kan man läsa följande

Vi är "A Non Facking Generation"
Tycker du att det är fel att facket har makt att driva företag i konkurs, trots att företagets anställda har bättre villkor och är nöjda med sin situation - utan att de är med i facket? Vi tillhör en ny generation som tröttnat på förmynderi och ofrihet! En generation som väljer jobben före fackets maffiametoder! Det sade KDU:s förbundsstyrelse i ett uttalande under lördagen samtidigt som man lanserar kampanjen ”A Non Facking Generation”.


Jahapp, och vilken generation är det då? Inte är det min i alla fall! Frågan är hur de får ihop det.

En oerhört stor del av de som tillhör min generation (vilket borde vara samma generation som den som KDU syftar på, alltså vi som är unga idag och som inte har vuxna barn) jobbar under otrygga anställningsformer, och det är få jag känner som har ett fast jobb. Samtidigt är det så att de allra flesta ungdomar som jobbar eller som söker jobb vill ha trygghet i sin anställning, en bra arbetsmiljö och en lön som det går att leva på. Inga orimliga krav, kan tyckas. Men både historien och samtiden visar att det är långt ifrån självklart att kraven uppfylls.

Det är ju så mycket smidigare och billigare för en småföretagare att ha tre eller fyra ungdomar som han kan ringa till när det behövs. Och det blir ju lätt en trevlig, familjär stämning på mindre företag, som gör att alla som jobbar där ställer upp för varandra. Det betyder i de flesta fall att de som jobbar ställer upp för den som äger företaget. De jobbar extra utan övertidsersättning, de ställer upp på en sämre arbetsmiljö "för det kostar ju så mycket att installera bra ventilation" och så vidare.

Det är här den stora hemska förmyndarmaffiaorganisationen FACKET kommer in i bilden. Facket bildades en gång i tiden för att utöva utpressning mot stackars företagare som bara ville ställa upp och ge folk jobb. Stygga facket tvingade dem att reglera arbetstiden, att skydda de klantiga arbetarna mot olyckor och att betala dem skyhöga löner. Så har de hållit på i över hundra år och terroriserat hårt arbetande företagare med sina kollektivavtal. Om arbetarna "är nöjda med sin situation" som KDU skriver, då är väl allt frid och fröjd? Vad finns det att bråka om när de anställda är så tacksamma mot chefen för att de får jobba i hans salladsbar eller konditori eller kiosk? Att bråka om rättigheter och annat tjafs är ett "förlegat socialistiskt synsätt på företagande och människors frihet"!

Jo, problemet är just den familjära stämningen. Nej, du och chefen är inte kompisar! Nej, ni som jobbar är inte del av samma familj som ägaren (det är just därför du är anställd och inte chef)! Men hur lätt är det att gå in till chefen, som ju ska vara din bästa kompis/bror/pappa och kräva högre lön, bättre arbetsmiljö eller rimligare arbetstider?

Vi som jobbar åt andra har nytta av den hemska draken FACKET, för det är de som tar fajten med våra chefer åt oss. Nej, Ella Bolin och ni andra sektmedlemmar i The Hjärndöd Generation, vi tillhör nog inte samma generation. Jag trodde att såna som ni dog ut på 1800-talet.