Henric Axéll

söndag, februari 25, 2007



Olof Palme, Pierre Schori och Fidel Castro

Jag undrar vad dagens socialdemokrater skulle säga om den här bilden. Idag stämmer sossarna in i liberalernas hatkampanj mot Kuba. Den extremt aggressiva hatkmapanj där hetsarna inte skyr några medel. Det handlar om allt ifrån att Astrid Lindgrens böcker är förbjudna till att "oppositionella" avrättas på löpande band. Ingen lyssnar naturligtvis på dem som hävdar att Pippi Långstrumpböckerna finns i vartenda bibliotek på hela ön, och att tre personer avrättats på Kuba de senaste 25 åren. Källkritik är inget som varken sossar eller folkpartister ägnar sig åt när det gäller Kuba.

Bilden togs när Palme och Schori besökte Skolstaden "26 juli" i Santiago den 29 juni 1975. Palme var den första svenska regeringschef som besökte Latinamerika någonsin. Så här sa Palme i sitt tal om den kubanska och latinamerikanska kampen mot imperialismen:

"Kära vänner, jag kan försäkra er att en växande svensk opinion med intresse och sympati följer denna strävan till interamerikansk solidaritet och oberoende. Det är en utveckling som borde välkomnas i alla länder, inte motarbetas. Ty så länge orättvisor, utsugning och misär råder kan ingen verklig fred och avspänning i världen uppnås."

Jag undrar vad Mona Sahlin skulle säga om det talet idag. Läs hela talet på http://www.cubanuestra.nu/web/article.asp?artID=562