Henric Axéll: Statsterror i Palestina

lördag, januari 03, 2009

Statsterror i Palestina


Gaza blöder. Igen. Israels folkrättsvidriga attacker mot Gazaremsan har hittills krävt mer än 400 människors liv. De allra flesta civila, vanliga människor som försöker skapa sig ett så drägligt liv som möjligt i vad som kallats världens största utomhusfängelse. Många av offren är barn, som lekt på gatorna eller varit på väg till eller från skolan. Israel försöker inte ens begränsa attackerna till "militära mål". Efter att ha bombat stora delar av Gazaremsan sönder och samman hindrar de hjälp från att nå fram. Sjukvårdspersonal väntar på den egyptiska sidan av gränsen, men Israel vägrar släppa in dem. Det är inte försvarspolitik - det är statsterror.
Hamaz fortsätter att skjuta raketer mot Israel. Även israeler har dödats. En handfull så här långt. Inte för att det är särskilt konstruktivt att bedriva bodycount, men det säger något om Israels syn på palestinierna. Ett tiotal döda judar mot 400 döda araber. Våld är sällan en hållbar lösning på konflikter, men ett folk vars lilla landremsa ockuperats i 40 år, och vars existens har varit hotad längre än så, har en självklar och internationellt erkänd rätt att försvara sig. Israels existens är inte hotad, och palestiniernas desperata försök att slå tillbaka kan aldrig på allvar hita den israeliska statens säkerhet.
Israel släpper flygblad över Gaza, och uppmanar befolkningen att tala om för Israel var Hamaz raketavfyrningsramper finns. Hur troligt känns det att de människor som får sina hur sönderbombade och sina nära och kära dödade kommer att hjälpa dem som fäller bomberna? Flygbladen uppmanar också gazaborna att lämna sina hem. En och en halv miljon människor trängs på en 360 km2. Alla gränser är stängda. Vart ska de ta vägen? De är instängda medan bomberna regnar över dem. Och ömvärldens reaktioner är som vanligt ljumma.
Men det finns små strimmor av hopp. Runt om i världen börjar folk att protestera. Så även i Eskilstuna. Igår demonstrerade ett par hundra människor på Fristadstorget mot Israels våld. Vänsterpartiet var det enda politiska parti som deltog. Det säger något om det politiska klimatet i Sverige.