Henric Axéll: Mp fegar om försvaret

söndag, maj 16, 2010

Mp fegar om försvaret

Ett glädjande besked från Miljöpartiets kongress i helgen är att de säger nej till svensk trupp under NATO-befäl. Där har Vänsterpartiet inte varit lika tydliga. Positivt var också att de gröna har satt upp en tidsplan för ett svenskt uttåg ur Afghanistan, även om fyra år är en alldeles för lång tid.

Det som är förvånande är att mp nu släppt kravet på att lägga ner det militära försvaret. Formuleringen "På sikt vill vi avskaffa det militära försvaret helt" fanns med så sent som inför valet 2006, men nu pratar man bara om NATO och vapenexporten. Partiet ställer sig dessutom positiv till att EU-länder ska hjälpa varandra vid angrepp.

Jag debatterade mot Maria Wetterstrand i Nyköping inför valet 1998. Det är visserligen längesen, och Maria var GU:are, men hon var oerhört tydlig med att hon var pacifist och antimilitarist, och anklagade Vänsterpartiet för att ha röstat ja till inköp av nya automatkarbiner, trots sin negativa inställning till militärt försvar. I jämförelse med vad mp idag säger ja till kan man kanske tycka att några AK4:or var en bagatell. Tydligt är att Miljöpartiet och Maria Wetterstrand har fegat ur i försvarsfrågan.

Vi har de senaste åren fått vänja oss vid att mp gör avsteg från sina hjärtefrågor, men att partiet inte längre vill lämna EU, och att Wetterstrand dessutom hävdar att hon alltid haft den åsikten, gränsar till det tragiska.