Henric Axéll

lördag, juni 02, 2007


SD not welcome!
Det blev en ovanligt het debatt i Kommunfullmäktige i torsdags kväll. Moderaten Monika Gustavsson hade i en interpellation frågat vad kommunen gör för att motverka rasism i skolorna, men det hela utmynnade i en debatt om rasistiska partier. Sverigedemokraten Adam Marttinen kände sig tvingad att från talarstolen meddela att han var helt oförstående inför Gustavssons påstående om att många unga hade röstat på ett främlingsfientligt parti. Han sa sig inte ha hört talas om att något främlingfientligt parti "stuckit upp näsan" i Kommunfullmäktige. Sen körde han sin vanliga monolog om att socialdemokraterna misslyckats med integrationen, och att han välkomnar en diskussion om hur vi ska kunna integrera invandrarna.

Det intressanta med Marttinen är att han för det första aldrig går upp i talarstolen om det inte handlar om invandring, och att han för det andra säger sig vilja diskutera integration, samtidigt som det enda förslaget till lösning han har är att stoppa flyktingmottagandet. I sitt partiprogram säger Sverigedemokraterna ingenting om integration. Istället varnar de för "etniska enklaver", och hävdar att det finns "två möjliga lösningar: a) återvandring och b) assimilering - det vill säga att de, som invandrat, tar till sig majoritetskulturen och på sikt uppgår i nationen."

Adam Marttinen är ju ingen lysande talare, men han försöker hela tiden gå balansgång i talarstolen. Han försöker övertyga fullmäktige och väljarna att hans parti inte är rasistiskt, men samtidigt försöker han föra partiets kärnpolitik: att stänga gränserna och "värna den svenska kulturen". Han har en insynsplats i Kommunstyrelsen, men går bara dit när det någonting om invandring eller flyktingmottagande står på dagordningen.

Borgarna har faktiskt hittills lyckats ta tydligt avstånd från Sverigedemokraterna i Eskilstuna, vilket man tyvärr inte kan säga om dem i alla kommuner. Monika Gustavsson var tydlig när hon sa att hon inte gillar SD:s åsikter, och att hon inte vill se fler av dem i Kommunfullmäktige. Det ska hon ha en eloge för. Sossarna var oroväckande svala i debatten. En del av deras företrädare har varit hårda och tydliga mot SD i tidigare debatter, men i torsdags var de mesiga.


Jag tror att Marttinen och hans partikamrater kommer att få det svårt framöver. De måste välja om de ska vara trogna sina ideal eller bli ett normalt borgerligt parti. Så länge uttalanden av nedanstående slag finns i deras partiprogram kommer de att ha stora problem att etablera sig som ett "vanligt" parti:

"Ett uttalat mål att skapa ett pluralistiskt samhälle har medfört ett allvarligt hot mot den svenska nationen och dess homogena sammansättning. Det råder ingen tvekan om att en sådan politik utgör en elakartad kränkning av den nationalistiska principen. "

"I huvudsak ska svenskt medborgarskap vara ett privilegium avsett för svenskar."
En hund är en hund, även om man rakar av den pälsen och sätter på den slips.
Bilden föreställer SD:s senaste torgmöte i Eskilstuna. Det roliga är att jag hittade den på SD-kurirens egen bloggsida.