Henric Axéll: Två dagar kvar

fredag, juni 05, 2009

Två dagar kvar



Nu gör jag som alla andra: uppmanar alla att gå och rösta! Men till skillnad från de flesta säger jag inte att det viktigaste är att man röstar. Nej, tvärtom! Om du hade tänkt gå och rösta på Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna eller något annat reaktionärt rasistparti så är det bättre att du låter bli. Hellre ingen röst än en röst på dem.

Faktum är att det spelar roll vad man röstar på. Om man såg debatten mellan toppkandidaterna igår kunde man få för sig att de flesta partier är överens om det mesta. Högern tävlade med sossarna om att vara EU-kritiska. Sanningen är att alla de borgerliga partierna och socialdemokraterna i grunden är positiva till EU. Alla dessa partier (utom centern) är för att Sverige ska bli medlem i EMU. Alla dessa partier röstade också ja till Lissabonfördraget, som innebär ett gemensamt försvar, en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och en gemensam presidentliknande funktion.

Alla partier utom kd försökte också få det till att de är för fildelning och integritet på Internet, trots att vänsterpartiet och miljöpartiet var de enda som röstade emot IPRED-lagen, och trots att FRA-lagen från början var ett socialdemokratiskt förslag.

Vänsterpartiets nuvarande parlamentariker och toppkandidater har i olika utfrågningar visat sig vara bäst på miljöfrågor, bäst på HBT-personers rättigheter och de som gjort mest för att förhindra trafficking.

Det spelar alltså roll vilket parti man röstar på. Om man är EU-kritiker på riktigt, och faktiskt tycker att EU är ett nyliberalt projekt och inte ett gulligt fredsprojekt, är Vänsterpartiet det enda alternativet.

Rösta på Vänsterpartiet, senast på söndag!