Henric Axéll: Hög temperatur i EU-valet

onsdag, juni 03, 2009

Hög temperatur i EU-valet

Valet till Europaparlamentet brukar ju inte locka nåt större intresse i Sverige. Valrörelsen startar lite halvsömnigt en månad innan valet, och det brukar inte bli någon fart förrän sista veckan. I år liksom tidigare val väntas valdeltagandet stanna runt 40 %.

I lördags inträffade ett undantag, åtminstone i Eskilstuna. Alla fullmäktigepartier (utom SD) och Piratpartiet befann sig på Fristadstorget i strålande solsken, men det var Vänsterpartiet som ägde scenen. V hade torgmöte och varvade tal (inte med Berivan, som tyvärr blev sjuk) med Balkanmusik. Vänsterpartisterna var riktigt många och dominerade torget totalt med kaffe, flygblad och "kvällstidning". Tillsammans med Ung Vänster var vi omkring 20 personer, som pratade om mer demokrati och mindre makt till EU. De dansanta balkantonerna bidrog till en uppsluppen stämning.

Musiken bidrog också till att tysta det lilla nazistgäng som dök upp och försökte störa mötet. 8 nassar från SMR stod och gapade i ena hörnet av torget, omringade av poliser, men överröstades av Balkan Art Music. En patetisk skara, under ledning av den numera lokala veterannazisten och tokstållen Bo Nilsson, som gav upp efter en liten stund och lommade tillbaka till tågstationen.