Henric Axéll: C: rättning höger

tisdag, september 07, 2010

C: rättning höger

Det finns anledning att ifrågasätta Centerpartiets demokrati- och människosyn.

I kvällens partiledarutfrågning i SVT sa Maud Olofsson att man ska slakta LAS för att människor inte ska "fastna" i jobb där man inte trivs. Okej, så om man inte trivs på jobbet ska man få sparken och därigenom bli fri. Än så länge har jag inte hittat slavparagrafen i LAS som förbjuder att man säger upp sig själv.

Maud hyllade också Kinas framsteg, och slirade rejält när hon fick frågor om Kinas brist på demokrati och grova brott mot mänskliga rättigheter. Hon tycker att det går jättebra att samarbeta med Kina så länge man då och då påminner dem om att det är dumt att tortera och mörda människor på grund av deras åsikter. Som om Kina skulle bry sig det allra minsta om vad lilla Sverige tycker. Kina går bra, men Kuba slår man mot allt vad man orkar så fort tillfälle ges. Kan det bero på att Kina öppnat sin marknad, tro?

Maud var mycket tydlig när det gällde samarbete med Vänsterpartiet. Hon dammade av det gamla kommunistspöket och talade om att hon aldrig tänker sätta sig i en regering med V. Däremot tog hon inte avstånd från Sverigedemokraterna. Ju närmre valet vi kommer, desto räddare verkar högern bli för Vänsterpartiet, och desto mindre osannolikt verkar ett samarbete med SD bli.

Fyra år till med högerspöket Olofsson som näringsminister? Jag ryser vid blotta tanken.