Henric Axéll: 97,7 % har förtroende för Lars Ohly

onsdag, juni 10, 2009

97,7 % har förtroende för Lars Ohly

DN:s rubrik idag: "Vänsterpartister kräver att Ohly avgår". På TV4:s politikerbloggen.se står det: "Efter EU-fiaskot: Avgå, Lars Ohly!".

Här blottas ett faktum som gäller svensk media i allmänhet: en politisk agenda som gör att man är beredd att kompromissa ordentligt med sanningen. TV4 skickade ut ett mail med fyra frågor till 1300 företrädare för Vänsterpartiet (bland annat till mig). Av dessa 1300 svarade "flera hundra" enligt TV4. Av dessa "flera hundra" svarade ett 30-tal (trettio!) att de tyckte att Ohly borde avgå. Eller, en hel del av dem problematiserade det hela lite och sa att man kanske "borde ha en ny och fräsch partiledare". Det är ytterligt få av de utvalda svaren på nyhetsbloggen som uttalat kräver hans avgång. Men okej, kritik är kritik

Alltså, av 1300 tillfrågade har "flera hundra" svarat. Av dessa har 30 uttalat bristande förtroende för Lars Ohly. Alltså, 2,3 % av alla tillfrågade har sagt att de inte har förtroende för Lasse. Alltså har 97,7 % av de tillfrågade inte sagt att de har bristande förtroende för Lasse.

politikerbloggen.se har naturligtvis bara valt ut de mest kritiska svaren och redovisar dem. Fråga i vilket parti som helst och jag garanterar att minst 2,3 % av de tillfrågade kommer att säga att de inte har förtroende för sin partiledare.

Det vore trevligt om vår journalistkår någon gång kunde förmedla en någorlunda rättvisande bild av verkligheten, istället för att anpassa nyheterna efter sin egen politiska agenda.