Henric Axéll: Kasta inte skattepengarna i Karibiska havet

fredag, september 10, 2010

Kasta inte skattepengarna i Karibiska havet

Privatiseringarna av skattefinansierad verksamhet har duggat tätt de senaste åren, inte minst här i stockholmstrakten. Alla partier är numera rörande överens om att vård, skola och omsorg ska betalas gemensamt, via skatten. Privata alternativ välkomnas samtidigt av alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet.

Att högern ivrigt understryker att sjukvården och skolan ska betalas genom skatt gör egentligen saken ännu mer problematisk. Vi ska inte ha ett samhälle där rika människor kan köpa sig en bättre vård eller en bättre utbildning för våra barn än vad de som inte är rika får. Det är en viktig rättviseprincip, som de flesta idag säger sig skriva under på. Alltså kan man inte ha privat finansiering av vård, skola och omsorg.

Problemet kommer när man ska lägga ihop skattefinansierad verksamhet med privata företag. Våra skattepengar följer med eleven eller patienten, oavsett vem som äger skolan eller vårdcentralen. De privata ägarna kan ge lika bra service som de offentligt ägda, säger man, men till en lägre kostnad. Det är ju fantastiskt, för då kan det bli pengar över till verksamheter som behöver mer pengar.

Men alla får ändå samma påse med skattepengar. Vart tar de pengar vägen som blir över? Jo, de hamnar i fickan på vård- eller skolföretagens aktieägare. Ett exempel är Kunskapsskolan, som gjorde en vinst på 44 miljoner 2008/2009. Ett annat exempel är att de fem största vårdbolagens sammanlagda vinst 2008 uppgick till tre miljarder.

Det vore ju fantastiskt om en bra samhällsservice med små barngrupper i förskolan, små klasser i skolan, korta vårdköer och gott om personal på äldreboendena kunde upprätthållas till en lägre kostnad, för då skulle det kunna bli pengar över till exempelvis kollektivtrafik och kultur. Verkligheten är en annan, det vet vi, men varför ska våra skattepengar rinna rakt ner i privata konton på Caymanöarna?

Vill ni ha lägre skatt? Se då till att inte kasta pengarna i sjön!