Henric Axéll: Rasism i fullmäktige

lördag, juni 20, 2009

Rasism i fullmäktige

Då var mitt sista fullmäktigemöte till ända. 8 timmar, som dominerades av en budgetdebatt om besparingar. Borgarna trollade med siffrorna och fick några miljoner över, utan att höja skatten. Deras lösning stavas, som vanligt, privatisering. Deras övertro på entreprenader och utförsäljning är nästan pinsam. Att de vill spara 46 miljoner på de äldre och funktionshindrade (nästan dubbelt så mycket som s och v) hade de lite svårt att förklara. Det är tydligt att högern inte är insatta i hur äldreomsorgen fungerar.

Rasismen stack fram sitt tryne också. Sverigedemokraten Marttinen visade återigen att SD är ett rasistparti som bara bryr sig om invandringsfrågan. Han utnyttjade ungefär 10 av sina 25 talarminuter, och det enda förslag han la var att Eskilstuna ska säga upp avtalet med Migrationsverket. Han använde typiska rasistuttryck som "massinvandring" och "assimilering". Inget förvånande, alltså. Han är rasist, och alla försök att tvätta bort den stämpeln kommer på skam varenda gång han öppnar munnen i Stadshuset.

Det som däremot var lite klargörande var att han hämtade sina argument från Folkpartiet. Fp:s gruppledare Niklas Frykman slog på xenofobtrumman och talade om att Eskilstuna gått om Södertälje i antal mottagna flyktingar i förhållande till befolkning. Han påstod att Eskilstuna har kapacitet att ta emot 300 flyktingar, men tog emot "över tusen" flyktingar förra året. Det stämmer inte (876 är den korrekta siffran), men han bjöd Marttinen på ett argument som han själv är för inkompetent för att gräva fram. Frykman sa också att de som sköter sig, kan försörja sig själva och lär sig svenska är välkomna till Eskilstuna. Detta i en tid av stigande arbetslöshet. Just nu betyder ju det i praktiken att ingen är välkommen. Hans retorik påminner väldigt mycket om de slipade sverigedemokraternas. Det luktar främlingsfientlighet lång väg. Men eftersom Marttinen inte är så slipad, utan en ganska tydlig rasist, framstår Frykman som en liberal humanist i jämförelse.

Det är oroande att Folkpartiet lyfter upp invandring och fyktingmottagande som ett bekymmer. Det öppnar för en rasistisk debatt. Och en sådan debatt kan inte Folkpartiet vinna. De är inte trovärdiga som antirasister. De vill ha språktest, krav på egen försörjning och kraftigt begränsad anhöriginvandring. Det ger SD:s argument legitimitet.

Om inte Folkpartiet vill se ut som rasister behöver Frykman passa sig för att ge SD gratis passningar, och sedan dessutom låta bli att bemöta dem. Att Niklas Frykman inte passar sig för det betyder i värsta fall att han faktiskt håller med Sverigedemokraterna.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men är det så fel av Folkpartiet att tycka att invandrare ska ta språktest, så de faktiskt lär sig?
Det borde vara ett krav. Men å andra sidan så lär de sig efter hand.

02 juli, 2009 11:36  
Blogger Hette said...

För det första tillhör jag dem som tror att morot är bättre än piska när man ska lära sig saker. Att tvinga på människor saker är jag ingen anhängare av. Jag är säker på att de flesta inser att livet i Sverige blir mycket enklare på många sätt om man kan svenska.
För det andra är språktestet en del av en politik som går ut på att ställa krav. Folkpartiet ser på invandrare som lata och som om de inte vill vara en del av samhället. Och de ser invandrare som ett problem hela tiden, och det gör att Sverigedemokraterna får vatten på sin kvarn.

10 juli, 2009 19:10  
Blogger World traveller said...

Haaller med dig Hette. Det aer helt fel att staella krav paa de flyktingar som kommer hit. Det saender fel signaler. Jag tror att maanga ser svenskar som rasister och det baettras inte paa av uttalande fraan Folkpartiet till stoed foer SD. SD borde foerbjudas foer all framtid i Sverige och alla med saana aasikter borde minst registreras och allra helst placeras i laeger foer omskolning.

13 juli, 2009 13:13  

Skicka en kommentar

<< Home