Henric Axéll: För sista gången: Det var ingen strippa!

onsdag, september 15, 2010

För sista gången: Det var ingen strippa!

Det är sorgligt att kvinnor fortfarande inte kan få vara subjekt i Sverige. Det är lätt att tro att vi i Sverige 2010 har kommit bort ifrån att se kvinnor som passiva offer och objekt i alla sammanhang. Att det är fel har de senaste dagarnas rabalder om Vänsterpartiets kabaré i Järna visat.

Det Vänsterpartiet Södertälje arrangerade i Järna i söndags var en kabaré på temat Rocka röven av högern. Det var musik, akrobatik, jyckleri och en burlesk show. Det var det lilla burleska inslaget som skapade moralpanik i media.

Det som hände var att burlesk-artisten Miss Cookie med närmast övertydlig ironi klädde av sig kjol och blus. Under kjolen hade hon en moderatlogga, som hon skakade av sig. Därefter tog hon av sig BH:n, och under den fanns två klistermärken (ett på varje bröst) med Vänsterpartiets logga på. Symboliken var att alla innerst inne är socialister. Miss Cookie själv förklarar i en intervju i Rapport vad som hände.

En person (som inte är vänsterpartist) tog en bild som han skickade till lokaltidningen. Han var en av fyra personer som valde att lämna festen. Därefter har så gott som alla media rapporterat om detta, ofta genom andra- eller tredjehandsuppgifter, och det hela har tappat alla proportioner.

En nyhet till det moralkonservativa Sverige: kvinnor kan vara subjekt också, med en egen politisk agenda. Kvinnor kan, precis som män, använda sin kropp med humor och ironi för att driva politisk kamp, eller bara för att underhålla. Det är dags att kvinnor själva får bestämma över och definiera sina egna kroppar och sin egen sexualitet.

Skillnaden mellan en stripshow och det som hände i Järna är milsvid. Det tror jag var uppenbart för oss som var där. Lyssna gärna på arrangören Isabell Flygares syn på det hela. Här kommer även tipsaren till tals, i demokratisk anda.